Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Ομιλία από τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Γεννάδιο Βατοπαιδινό στο Κιβέρι Αργολίδας

 Εκκλησία

Στα πλαίσια της υποδοχής του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου από το Άγιο Όρος στο Κιβέρι Αργολίδας πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Σταυρός ἡ ὡραιότης τῆς Ἐκκλησίας» από τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Γεννάδιο Βατοπαιδινό την Πέμπτη 1 Μαΐου 2025. Προηγήθηκε η ακολουθία του Αγιασμού .
Το πιστό αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου ,μετά συνοδείας Αγιορειτών πατέρων την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025. 
Το πιστό αντίγραφο του Σταυρού θα παραμείνει μόνιμα στον ιερό ναό της Παναγίας Κιβερίου προς ευλογία και αγιασμό των πιστών της Αργολίδας. Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο στην είσοδο του Κιβερίου και με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τριπόλεως και με λιτανευτική πομπή ,ο Σταυρός οδηγήθηκε στον Ιερό Ναό
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας και ο εφημέριος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος ,ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη Αργολίδας για την άδεια που έδωσε για να έρθει ο Τίμιος Σταυρός του Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και τον καθηγούμενο της Ιερά Μονή Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ , για τον κόπο που έκανε να μεταφέρει στην Αργολίδα το πολύτιμο αυτό '' δώρο'' ,ευχαρίστησε κι όσους συμμετείχαν για την άψογη τελετή της υποδοχής ,αλλά και τους εθελοντές που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα μπορούσαν να είναι όλα τέλεια .
Μονή Βατοπαιδίου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου (ή και Βατοπαιδίου) είναι μία εκ των είκοσι μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δεύτερη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. Κτήτορες της μονής, τον 10 αιώνα, αποτέλεσαν τρεις Θρακιώτες ευγενείς, οι άγιοι Νικόλαος, Αθανάσιος και Αντώνιος, που ήρθαν για να ζήσουν στο όρος Άθω από την Αδριανούπολη.
Η Μονή ήταν αρχικά αφιερωμένη στην Υπαπαντή και αργότερα στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Βρίσκεται στη μέση της βορειανατολικής πλευράς της χερσονήσου και στο ανατολικό τμήμα ενός μεγάλου όρμου, που παλιά ονομαζόταν Λιμήν του Κλήμεντος. Σήμερα, ηγούμενος της Μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης, Εφραίμ Βατοπεδινός.
Η συνολική έκταση των κτισμάτων, που βρίσκονται σήμερα στη Μονή Βατοπεδίου, ανέρχεται σε 15900 τ.μ. Όλη η αυλή της Μονής είναι πλακόστρωτη.
Στη Μονή υπάρχουν τα τρία μοναδικά εντοίχια ψηφιδωτά του Αγίου Όρους από τη Βυζαντινή εποχή (10ος - 14ος αιώνας) και οι τοιχογραφίες της Μακεδονικής Σχολής (1312) που βρίσκονται στο καθολικό της Μονής, το ιερό σκευοφυλάκιο, το μουσείο της Μονής καθώς και το αρχαιότερο καμπαναριό του Αγίου Όρους. Στο ναό υπάρχει πύργος με ρολόι, όπου οι ώρες σημαίνονται με μηχανισμό από μορφή ανθρώπου που κρατά σφύρα.
Η μονή Βατοπεδίου διαθέτει συνολικά τριάντα τρία παρεκκλήσια. Τα δώδεκα βρίσκονται εκτός μονής και τα υπόλοιπα στο κτιριακό της συγκρότημα. Πέντε από αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στο Καθολικό (Αγ. Δημητρίου, Αγ. Νικολάου, Παραμυθίας, Αγ. Αρχαγγέλων και Αγ. Τριάδος) και τρία στους αμυντικούς πύργους της (Γενέσιον της Θεοτόκου, Μεταμορφώσεως και Τιμίου Προδρόμου). Στις πτέρυγες της Μονής υπάρχουν έντεκα παρεκκλήσια. 
Ένα από αυτά είναι του Αγίου Ανδρέα, με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τέλος δύο είναι στην αυλή. Το ένα είναι της Αγίας Ζώνης και το άλλο των Αγίων Αναργύρων. Το εξαιρετικής τέχνης επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του παρεκκλησίου της Αγίας Ζώνης είναι του 1816. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα του Αγίου Όρους. 
Ο κοιμητηριακός ναός είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Η βιβλιοθήκη της μονής Βατοπεδίου και το αρχείο της μονής Βατοπεδίου στεγάζονται σε έναν από τους αμυντικούς πύργους της μονής και σε δύο άλλα κτήρια. Περιέχει 2.050 χειρόγραφα, από τα οποία το ένα τρίτο είναι γραμμένα σε περγαμηνή και 25 περγαμηνά ειλητάρια. Εκεί φυλάγονται μέρος από τα 60.000 έντυπα, από τα οποία πολλά είναι αρχέτυπα και παλαιότυπα. Το αρχείο της μονής περιλαμβάνει τριακόσιες δέκα χιλιάδες έγγραφα.
Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο κοινοβιατών και εξαρτηματικών, είναι πάνω από 160. Η μονή έχει 104 μοναχούς και 12 δοκίμους (Νοέμβριος 2012). Τα εξαρτήματα τής μονής (σκήτες, κελιά, καλύβες κλπ.), έχουν γύρω στους 50 μοναχούς, πολλοί από τους οποίους είναι Ρουμανοί. Στη μονή ανήκει η Κοινοβιακή Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, η οποία σήμερα κατοικείται από 20 περίπου Έλληνες μοναχούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες