
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουλίου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού, του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, του βουλευτή Αργολίδας Γιώργου Γαβρήλου, του Δημάρχου Ναυπλιέων Δ. Ορφανού, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων και πολύ κόσμου.
Το Τελωνείο Ναυπλίου
Η πρόσοψη του Τελωνείου είναι τριμερής με στοά που στηρίζεται σε πεσσούς, θυμιζοντας το κτίριο του Βενετσιάνικου Οπλοστασίου της Πλατείας Συντάγματος, το οποίο φαίνεται ότι είχε ως πρότυπο. Γενικά, το κτίριο του Τελωνείου είναι απλό, ορθογώνιο σε κάτοψη, με συμμετρικές εισόδους και παράθυρα. Αποπνέει ισορροπία και αρμονία, στο πλαίσιο του ρεύματος του νεοκλασικισμού.
Το Παλαιό Τελωνείο του Ναυπλίου, ένα εμβληματικό και ιστορικό κτίριο, αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποδίδεται ζωντανό και λειτουργικό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
"Θάλασσα, ζείδωρος πνοή"
Η παρούσα επιμελητική προσέγγιση, που βασίζεται στην προηγούμενη έκθεση που φιλοξενήθηκε στα κτίρια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εμπλουτίζεται με νέα έργα. Στο εγχείρημα αυτό συνεργάζονται η επιμελήτρια του παραρτήματος Ναυπλίου, Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, και η διευθύντρια Συλλογών, Καλλιτεχνικού και Μουσειολογικού Προγραμματισμού, Έφη Αγαθονίκου.
Η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τα έργα Ελλήνων ζωγράφων τη θαλασσογραφία, μια χαρακτηριστική εκφραστική γλώσσα της νεότερης ελληνικής τέχνης. Η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή του ελληνικού λαού, αποτελεί πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.
Η έκθεση λειτουργεί ως καλειδοσκόπιο εικόνων, παρουσιάζοντας τα στάδια εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής. Περιλαμβάνονται έργα επιφανών θαλασσογράφων του 19ου αιώνα όπως οι Ιωάννης Αλταμούρας και Κωνσταντίνος Βολανάκης, καθώς και καλλιτεχνών του πρώιμου μοντερνισμού όπως ο Νικόλαος Λύτρας και ο Κωνσταντίνος Μαλέας. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία έργων της Γενιάς του ’30 και άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, που επισημαίνουν τη μεταμοντέρνα εκφραστική ελευθερία.
Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός επιβλέπεται από τη Συραγώ Τσιάρα, γενική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στην Ειρήνη-Δάφνη Σάπκα.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου